Les 10 Spelen

Onderwerp Progress:

Nieuwe noten voor de LH
Je hebt, als je van blad speelde, steeds in de LH de noten c en g gespeeld met pink en duim. Nu gaan je ook de tussenliggende noten gebruiken. Alle vingers van de LH komen dus aan bod.

2 Nieuwe liedjes
In het “Spiegel”-liedje speel je (de 1e regel) in tegenbeweging oftewel gespiegeld. Dat is makkelijk! De handen zijn namelijk ook gespiegeld gebouwd.

Spiegel

C01

In het “Muisje” lied staat in de laatste maat een C akkoord. Als je in een bepaalde positie de 1e, 3e en 5e vinger tegelijk indrukt heb je een akkoord. Nog preciezer: een Majeur akkoord. Deze akkoorden gaan we steeds meer gebruiken.

Muisje
C02

Het “blokje” dat op het lijntje ligt (in de laatste maat) heet: “halve rust” Deze rust duurt net zolang als een halve noot. Hier dus 2 tellen.
Bij de volgende nummers spelen we in een 4-tels maat of een 3-tels maat. Dit zijn verschillende maatsoorten. Het bovenste getal van de breuk aan het begin van een muziekstuk bepaalt tot hoeveel we tellen in elke maat.
Nog een paar extra nummers!
Let op: In het 3e en 4e liedje spelen we in een maatsoort van 3 tellen: de 3-kwartsmaat. Een open noot met stok en punt achter de noot duurt 3 tellen. En daarmee is de maat vol……!

 

De 4/4 Maat

C04

De 3/4 Maat

De Duikelaar

C06

De Kwart rust

Zou je eens een moeilijker stukje willen spelen? probeer dan eens het Filmpje: “Für Elise” voor beginners.

Het eerste gedeelte van de cursus heb je nu gehad. Je hebt in 6 posities geïmproviseerd, veel oefeningen gedaan en je eerste liedjes van blad gespeeld. Je basistechniek moet nu op orde zijn zodat we ons steeds meer  kunnen richten op muziek van blad spelen en muzikale aspecten kunnen toevoegen.
Vanaf les 11 ga je in andere toonsoorten oefenen, improviseren en spelen. Om in die andere toonsoorten te spelen herhalen we enkele liedjes van bladmuziek, maar dan dus genoteerd op een andere toonhoogte. Zo leer je steeds sneller van blad te spelen.

 

De volgende vragen moet je nu kunnen beantwoorden:

1- Hoe zijn de notenamen oftewel het muzikale alfabet?

2- Probeer dit ook van achter naar voren op te zeggen, dus; c-b- enz.

3- Wat betekent piano eigenlijk? En forte?

4- Wat is staccato en wat is legato

5- Hoe zet je je handen in de volgende posities: C, D, E, F, G, A

6- Wat komt er achter een notenaam te staan als die een half verhoogt wordt?

7- Wat komt er achter een notenaam die een halve lager gespeeld wordt?