Introductie

Basiskennis – je instrument
Piano leren spelen doe je liefst op een gewone of een digitale piano. Op een keyboard of een synthesizer kan het ook, maar die toetsen voelen anders aan. Hoe komt dat?

Hamertjes
Met de toetsen van een gewone piano laat je een hamertjes tegen de snaren slaan. Dat gevoel van die hamertjes wordt in digitale piano’s nagebootst. Bij keyboards of synthesizers gebeurt dat meestal niet.

Vorm van de toetsen
Aan de vorm van de toetsen kun je zien of jouw instrument zo’n ‘pianogevoel’ heeft, of niet.


Pianoklavier (gewogen klavier, hammer action)


Keyboardtoetsen (synth style keys)

Meer weten?
Wil je meer weten over piano’s en keyboards? Lees dan Tipboek Piano en vleugel of Tipboek Keyboard en digitale piano. Of gratis op je tablet: Tipboek

Het Klavier
De zwarte en witte toetsen van een piano heten samen het klavier. Een keyboard heeft minder toetsen dan een piano. Dat kleinere klavier heeft wel dezelfde indeling als bij een piano.


                                             <<< lagere tonen – hogere tonen >>>

Van laag naar hoog
De laagst klinkende toon speel je met de toets die helemaal links zit. Als je verder naar rechts gaat, speel je steeds hoger klinkende tonen.

Twee en drie
De zwarte toetsen zijn verdeeld in groepjes van twee en drie.

De witte toets links van een groepje van twee zwarte toetsen geeft altijd de toon c.
De witte toets links van een groepje van drie zwarte toetsen geeft altijd de toon f.

Centrale C


De c in het midden van je instrument is de centrale c.

Het muzikale alfabet
Als je met je wijsvinger naar de centrale c gaat en deze indrukt dan klinkt de c. Ga één toets naar rechts, dan klinkt de d. Weer één naar rechts. Dan hoor je de e, vervolgens f, g, a, b en weer de c. Je bent weer op een toets naast een groepje van 2 zwarte toetsen. Het muzikale alfabet is dus:

c, d, e, f, g, a, b, c

Start nog eens met je wijsvinger op de centrale c en ga naar links. Nu moet je het muzikale alfabet andersom opzeggen:

c, b, a, g, f, e, d, c

Hoeveel?
Gewone (akoestische) piano’s hebben 88 toetsen. Digitale piano’s hebben er meestal 88 of 76. De meeste keyboards doen het met 76 of minder toetsen. Voor deze lessen maakt dat niet uit: de hoogste en laagste tonen gebruik je toch nog niet. Wil je zoveel mogelijk een écht pianogeluid horen, dan is een digitale piano meestal beter dan een keyboard.

Basiskennis – zithouding
Om goed te kunnen spelen, is het belangrijk dat je goed achter je piano zit. Bekijk het filmpje en let op de volgende drie dingen.

Ga recht voor de centrale c zitten, precies in het midden van het instrument.
Heb je een in hoogte verstelbare kruk of bank? Ga dan zo hoog zitten dat je onderarm horizontaal is als je speelt. Ontspan je schouders.
Ga zo dicht bij je piano zitten dat je bovenarm iets schuin staat, zoals je op het filmpje ziet.